RUMMIKUB LEREN

Spelregels kampioenschap Rummikub Oranjevereniging Oranjegetrouw

 

1. De stenen worden allemaal omgekeerd op tafel gelegd, door elkaar geschud en gerangschikt in stapeltjes van 7. Te beginnen met de spelers 2 en 6 neemt iedere speler van links en rechts een stapeltje van zeven en vervolgens de overige spelers met de wijzer van de klok mee. De overgebleven stenen vormen de pot.

 

2. Om een spel te beginnen moet de aan de beurt zijnde speler series of rijtjes van tenminste totaal 30 punten op tafel leggen. Een serie is tenminste 3 stenen van dezelfde kleur met opeenvolgende cijfers. Een rijtje is tenminste 3 stenen met dezelfde cijfer waarde maar verschillende kleuren. Het is toegestaan om in de eerste spel beurt alle stenen op tafel neer te leggen in series of rijtjes of door te manipuleren. Een speler die zijn begin serie niet op tafel kan leggen moet een steen van bovenaf het buitenste stapeltje nemen en dan is zijn beurt voorbij. Als er eenmaal een aanvang serie door een speler is samengesteld, kan die speler direct of later een steen of meer bijleggen aan elke bestaande serie of rijtje om een serie of rijtje groter te maken of om te manipuleren. Deze speler kan ook een complete serie of rijtje van het rekje nemen en op tafel leggen. Een joker die in de aanvang serie wordt gebruikte heeft de puntenwaarde van de steen waarvoor hij wordt gebruikt. Een speler die een serie of rijtje op tafel legt dient de stenen van links naar recht voor zich neer te leggen.

 

3. Het manipuleren van de series en rijtjes kan door bijleggen, splitsen en combineren. De joker neemt iedere cijfer waarde en kleur aan. De joker kan gedurende het spel door iedere speler verwisseld worden voor de desbetreffende waarde en kleur. Ook kan de joker door het vormen van andere combinaties worden vrijgespeeld. De verwisselende of vrijgespeelde joker moet direct weer in het spel worden ingezet en mag niet meer worden teruggenomen op het rekje.

 

4. Het spel dient zo vlot mogelijk te worden gespeeld. De maximale speeltijd is gelijk aan die van de klaverjassers.

 

5. Gewonnen heeft de speler die het eerst al zijn stenen kwijt is. De verliezers krijgen de cijferwaarde van hun niet weggelegde stenen als strafpunten toegerekend. Iedere steen wordt berekend naar de cijferwaarde die er op staat en de joker op het rekje telt voor 25 punten. De spelwinnaar krijgt het totaal van de strafpunten als pluspunten toegerekend.

 

6. Indien een speler de laatste steen uit de pot neemt wordt er nog één ronde gespeeld. Daarna worden de punten geteld als bij 5 is aangegeven. De speler met het laagste puntentotaal is hierbij spelwinnaar.

 

7. De kampioen Rummikub is de speler/speelster met het hoogst aantal wedstrijdpunten aan het einde van de speelavond. Bij een gelijk aantal gewonnen wedstrijdpunten is het totaal van plus en minpunten bepalend.

X